Pagini

Expat in Canada

Expat in Canada

luni, 4 septembrie 2017

In postarea de mai jos, aia despre fricile mele din sarcina, am uitat sa spun ca daca ar fi sa mai fie o data, un lucru l-as face sigur diferit, ca sa le evit, desi asta cred ca mai tine si de cum ti-e firea. Eu nu ma stiam asa de paguboasa, dar probabil ca nu sunt doar pana la un punct.
As face un test prenatal non-invaziv ca Panorama sau Harmony pentru depistarea foarte devreme si cu acuratete a unor eventuale anormalitati cromozomiale (Sindromul Down, Edward sau Patau) si nu m-as baza doar pe screeningul NT (Nuchal Translucency) pentru ca acesta din urma ofera doar niste rezultate statistice. Eu, de exemplu, am avut rezultat la NT 1:20,000 posibilitate ca bebe sa aiba Down, adica practic o posibilitate aproape nula (cred ca de la 1:250 in jos esti considerata cu risc mare). Dar era doar aproape nula, nu 100% nula. Acel 1:20,000 inseamna ca 1 din cei 20,000 are. Iar acea minuscula posibilitate era in capul meu gigantica.
Mie nu mi-a fost oferit un test non-invaziv ca Harmony, doar mi-a vorbit doctorul despre el, pentru ca aveam sub 35 de ani. Dupa 35 de ani, spitalele il ofera gratuit gravidelor. Eu ar fi trebuit sa-l platesc si costa vreo $800, dar nu de asta nu l-am facut, ci pentru ca, shame on me, nu am fost suficient de documentata in privinta asta.
Eu spun acum ca as face acest test, dar nu si ce as face daca ar iesi pozitiv, si nu pentru ca m-as feri sa vorbesc despre un asemenea subiect, ci pentru ca nu stiu pur si simplu ce as face, nici macar la nivel de parere. In momentul acesta stiu doar ca sunt un om incredibil de norocos.

4 comentarii:

 1. Eu nu m-as aventura sa fac toate testele - btw nici unul neinvaziv nu iti ofera 100% acuratete - nu le-as face daca nu as fi decisa ce sa fac in caz de resultat prost . Altfel iti transformi sarcina intr-un cosmar decizional.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar femeilor peste 35 de ani li se recomanda sa-l faca. Ele ce sa faca? Sa-l refuze? Eu plec de la premisa ca e totusi mai bine sa stii si sa iei atunci o decizie decat sa fii pur si simplu pus in fata faptului implinit, mai ales cand stii ca se putea sa stii dinainte?
   Pe de alta parte, daca rezultatul este ok, poti sa iti iei o piatra de pe inima si sa ai o sarcina linistita.
   Adica mai bine faci testul si stii ca nu ai nimic decat sa nu il faci si sa nu stii ca ai probleme.

   Ștergere
  2. Da , il faci . Dar inainte de a-l face trebuie sa fi hotarata sa sti ce vrei sa faci daca resultatul este prost . Crede-ma , am vazut cateva " golgote" de cand fac medicina de familie . E un cosmar sa nu sti ce decizii sa iei . E bine ca decizia pentru astfel de situatii sa nu fie infuentata de furtunile hormonale . Pe de alta parte cand iti spuneam ca nu am incredere in cele neinvazive ... in cazul gemenilor , daca apare o anomalie , ce faci ? Renunti la amandoi? Ca testul neinvaziv, chiar daca ii dai 100% credibilitate , nu iti spune care . Iar testele invazive sunt destul de tardive ... sunt decizii etice , morale ,sentimentale greu de luat gravida fiind .

   Ștergere
  3. Interesant ce spui cu gemenii. Nu stiam si nu m-am gandit la asta.

   Mie personal astea mi se par unele dintre cele mai grave probleme pe care le poate avea cineva, si cum nimeni nu-i ferit 100% de ele, de aia m-au si obsedat in timpul sarcinii.

   Ștergere