Pagini

Expat in Canada

Expat in Canada

duminică, 8 februarie 2015

Eu cred ca am boli de somn, nu mai reusesc nicicum sa dorm pana tarziu, nici cand mi-as permite, si asa sunt obosita toata ziua, ca ala de se scoala de dimineata...Am observat, nu stiu cum, ca eu dorm cu un picior intins, cu unul in pozitie de alergare (!), ma trezesc dimineata cu mainile sub cap si uneori pe la mijlcoul patului. In conditiile acestea, cred si eu ca-s istovita toata ziua. Sau poate doar mi-e atat de lene de nu ma pot aduna. Afara ninge si nu cred ca voi face, din pacate, ore de soferie! Am atat de multe chestii de care ar trebui sa ma apuc prima data de nu-si dau rand. Si multe chestii de invatat, dar stiti cum e cu batranetea. Daca nu, ia sa va explic eu!
Se zice ca you can't teach an old dog new tricks, adica nu te mai apuci la batranete de studiat, de instruit sau de ucenicie in tainele vreunei noi meserii, ca nu mai poti, nu mai e ca in tinerete. Am stat eu si m-am gandit si asa este, nu mai e ca in tinerete, e mult mai bine, si cu cat inaintezi in ani esti de fapt, mult mai capabil sa inveti decat in oricare alta zi din urma, cu mentiunea ca fiecare zi din urma amplifica de fapt aceasta capacitate. De exemplu, cand esti mic, la scoala, inveti la gramada multe chestii, dar copil fiind si creierul nesupus experientei de viata, nu ai totusi priceperea de a discerne daca ele iti vor folosi vreodata la ceva, sau mai mult, nu ai capacitatea de a le supune vreunui filtru critic, de a le analiza prin prisma adevarului si nu in ultimul rand a nevoilor tale. Nevoi de orice fel. Poti face astfel greseli peste greseli in contul tau. Cu cat inaintezi in maturitate, daca esti om de common sense si nu-ti lipseste inteligenta minin garantata unei fiinte umane, incepi sa intelegi cu adevarat ce trebuie sa (mai) inveti, cum si mai ales de ce. Luand un exemplu concret, ca incepusem cu scoala, daca atunci cand eram mica, ma duceam la ore si pe unele le ascultam cum asculta babele liturghia, cand pe langa, cand deloc, acum, daca ma duc la niste ore, pe care eu le-am ales din proprie necesitate, daca le-as trata cu aceeasi "atentie", nu as face decat sa-mi fur singura caciula, adica timpul, care devine cu atat mai pretios cu cat inaintez in varsta. Fiind si luna in care minunata mea viata mai adauga un an la catastif, simt ca nu-mi mai permit sa-mi bat joc de ei, macar raportat la cat control asupra lor mi-e ingaduit, pierzandu-mi vremea cu lucruri si chiar oameni care nu-mi folosesc la nimic, in sensul de improvement bineinteles. Apropo de oameni, se zice ca si de la prosti inveti cate ceva, cel putin sa nu fii ca ei. Nope, eu nu le pot acorda asemenea credit. Sa spun cum ar veni ca am invatat asta si asta de la un narod. Mai bine ma concentrez pe oamenii care imi pot da plus valoare pentru ca ei au valoare, si nu invers. E ca si cum as spune ca si dintr-o carte proasta am ce intelege. Ce?! Mai bine imi apropii focusul de lucrurile care ma intereseaza si ma privesc, lasandu-le pe celelalte in plata celor care au mai mult timp.
Ca sa revin pe firul ideii mele, cu cat imbatranesti deci esti de fapt mai capabil de a invata. Calitativ, si nu cantitativ. Pentru ca oamenii cand vorbesc despre neajunsurile inaintarii in varsta in a mai acumula cunostinte se refera la cantitate, dar aceasta este irelevanta. Calitatea, eficienta sunt ceea ce conteaza. Pornite dintr-o constienta determinare. Si doar la maturitate si inaintand in viata prin experienta poti ajunge la stadiul acesta, adica sa stii ce sa inveti ca sa-ti imbunatatesti in definitiv viata, prin cat mai putine greseli. Ceea ce ne da inaintarea in varsta in plus este, prin urmare, determinarea de a nu mai irosi anii fara folos pentru ca ei si-asa trec, deci sa nu-i omoram totusi de doua ori. Ca sa parafrazez vorba ca suntem prea saraci ca sa ne cumparam lucruri ieftine, asa si cu cat imbatranim devenim tot mai saraci ca sa nu invatam. Ceea ce (ne) trebuie.
Asa ca intorcandu-ma de unde am plecat, doar lenea ne opreste de la invata ceva, dar asta nu are nicio legatura cu varsta! Deci sa-mi aplic azi teoria pe propria piele zic, sa vad daca si functioneaza!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu